Aromaterápiás fürdő

ápr 7, 2021 | Okosságok | 0 hozzászólás

Aromaterápiás 

Fürdő

Mikor a leghatásosabb!

Az illóolajos fürdő az egyik leghatásosabb aromaterápiás módszer, mivel fürdőzés során az egész testre ki tudja fejteni a hatását. Nem csak fizikailag gyógyít, hanem lelkileg is, segít ellazulni, pihenni. A fürdővízben feloldott illóolajok pillanatok alatt felszívódnak, és pár perc alatt már a véráramba kerülnek. Ezután pedig még pár órán keresztül dolgoznak a szervezetben, mire kiürülnek.
Láz, súlyos fertőzés, keringési és szívproblémák esetén megterhelő lehet a fürdő, ezért orvossal mindenképp egyeztessünk róla.
A víz kellemesen legyen meleg.

Ezután válasszunk ki egy vagy akár többféle illóolajat. Így nem csak új illatot hozunk létre, de hatásukban is különbséget tapasztalhatunk.

Egy kád fürdővízhez 5-15 csepp illóolaj szükséges, attól függően, miért alkalmazzuk a fürdőt, megnyugtatásra vagy gyógyításra, illetve ki fog fürdeni, felnőtt, gyerek vagy várandós. Kisgyermekeknél, kismamáknál maximum 5 csepp illóolajat használjunk!

Hogy csináljuk?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy az illóolajat NEM SZABAD hígítás nélkül a fürdővízbe tenni. Az illóolaj és a víz nem keveredik egymással, a víz felszínén úszó illóolaj cseppek rátapadhatnak a bőrünkre és égető, irritáló érzést okozhatnak. Ezen kívül a fürdő nem tudja teljesen kifejteni jótékony hatását, mert az illóolajok nem tudnak megfelelőképpen felszívódni.

Tehát először mindig keverjük össze az illóolaja(ka)t valamilyen emulgáltorban, ami lehet méz, tejszín, szappan vagy tengeri/himalaya só. Hordozóolajban nem érdemes, mert bár az illóolaj keveredik a hordozóolajjal, a hordozóolaj ugyanúgy nem keveredik a vízzel.

Érdemes először beleülni a kádba és utána hozzákeverni a vízhez a feloldott illóolajokat, hogy megfelelően kifejthessék hatásukat. 15 -25 percnyi aromaterápiás fürdő pont elég a testnek és léleknek.

Vannak illóolajok, melyeket NE keverjünk fürdővízbe, mert bőrirritációt okozhat: fahéj, szegfűszeg, oregánó, fodormenta, kakukkfű, fajdbogyó.

Pin It on Pinterest

Share This