Az illóolajok bőrön keresztüli való alkalmazása

ápr 7, 2021 | Okosságok | 0 hozzászólás

Az illóolajok bőrön 

Keresztül való 

alkalmazása.

Helyi alkalmazás

Az illóolajok egyik leggyakoribb használati módja a bőrön való vagy más néven helyi alkalmazás.

Egyrészt csodálatosan hatnak a bőrre: nyugtatják, tisztítják, ápolják a bőrt, csökkentik a ráncokat, másrészt egész szervezetünkre, testünkre is hatással vannak. Energetizáló, élénkítő, melegítő, hűsítő vagy akár nyugtató, pihentető hatást tudunk velük elérni.

 

A bőrön át beszívódba a véráramba jutnak, majd a sejtekig. Emellett aromatikusan is hatnak, hiszen bőrünkről belélegezve az elpárolgó illóolaj több órán át hatást gyakorol szervezetünkre.

A tiszta, terápiás minőségű illóolajok bár természetesek, igen erős koncentrátumok, így fontos pár szabály betartása használatuk során, hogy elkerüljük a bőr kipirosodását vagy az allergiás reakciókat.

Vannak veszélyek is

Hígítatlan formában való alkalmazása rengeteg vitát vált ki az aromaterápia használók körében. Egyes illóolajok azonban mindenki számára biztonságosan alkalmazhatóak közvetlenül bőrre kenve is pl. sebre, csípésekre. Ilyen a levendula, a teafa, az olasz szalmagyopár, a római kamilla, a rózsa és a szantálfa olajai. Ilyenkor is azonban csak 1-2 cseppet használjunk.
Érdemes használat előtt bőrpróbát végezni. A növényi olajban 1%-osan hígított illóolajból tegyünk egy keveset a bőrünkre az alkarunk belső felére és ragasszuk le ragtapasszal. Várjunk 24 órát, hogy kiderüljön, vált-e ki valamilyen kellemetlen reakciót.
Még egy fontos dolog, amire figyelni kell, az a fotoszenzibilitás. Egyes illóolajokban, mint pl. a citrusok (citrom, narancs, lime, bergamott) héjából kinyert illóolajokban található fényérzékenyítő anyagoktól maradandó szépséghibák, sötétebb foltok keletkezhetnek a bőrön, ha használatuk után közvetlenül napfény vagy UV sugárzás éri a bekent testfelületet. Így ezeknél az esszenciális olajoknál 12-24 óráig kerülni kell a napfényt és az UV sugárzást.

Hogyan érdemes?

Helyi vagy más néven bőrön való alkalmazás esetén hígítsuk az illóolajokat hordozóolajjal. A hígítással nem vész el a hatékonyság, sőt, meghosszabbodik, mert elősegíti a bőrbe való beszívódást.
Hordozóolaj bármilyen növényi olaj lehet: frakcionált kókuszolaj, vagy a szőlőmag, a mandula, a barackmag, a repcemag, a jojoba, a napraforgó, a szezámmag, az avokádó és a ligetszépe olaja is felhasználható hordozóanyagként.
Általános hígítási arány a 2,5 %, ami 5 csepp illóolajat jelent 10 ml hordozóolajba keverve. Csecsemők, várandósok, gyermekek vagy arckrémek esetében 1 %-os hígítás ajánlott. Gyógymasszázs, helyi terápia esetén 5 %-os, komolyabb izomfájdalmak esetén pedig akár 10 %-os hígítás is alkalmazható.
A hígítást elvégezhetjük közvetlenül a használat előtt, vagy rendszeres használat esetén érdemes előre elkészíteni a hígított illóolajkeveréket pl. egy roll-on üvegbe. Ily módon gyorsan és egyszerűen felvihető az illóolaj vagy illóolajkeverék bármely testrészre. Használhatjuk a reflex pontokon, csuklón, halántékon. Kisgyermekeknél a talpacskák, tarkó és a gerinc melletti bekenést javaslom, mert így biztos, hogy nem nyúlnak hozzá és nem tudják a szemecskéikbe dörzsölni még véletlenül sem.

Pin It on Pinterest

Share This