Mi is az az aromaterápia?

ápr 7, 2021 | Okosságok | 0 hozzászólás

Mi is az az

Aromaterápia?

Hétköznapi találkozások

Az aromaterápiával a hétköznapi életünk során számtalanszor találkozunk anélkül, hogy tudatosulna bennünk. Szippantsuk be egy virágzó rózsa- vagy jázminbokor illatát, és figyeljük meg, hogy elmosolyodunk, kellemes érzés jár át bennünket. Főzzünk friss fűszernövényekből, használjunk sok élénkítő keleti fűszert és tapasztaljuk meg a növényekből, fűszerekből kinyert illatok ránk gyakorolt hatását.

Az aromaterápiában növényekből kinyert illóolajokat használunk terápiás céllal pihenésre, regenerálódásra, jó közérzetünk, jó hangulatunk elősegítése, egészségünk megőrzése, helyreállítása, vagy akár fizikai fájdalmaink enyhítése céljából, de alkalmasak lehetnek stressz és a szorongás csökkentésére, a koncentráció és a memória hatékonyabbá tételére is.

Egy kis történelem

Illóolajokat bár már az ősi kultúrákban is alkalmaztak, az aromaterápia kifejezést 1937-ben a francia vegyész René-Maurice Gattefossé alkotta meg. Egy laboratóriumi robbanás során súlyos égési sérüléseket szerzett kezén és fejbőrén, melyeket elkezdett kezelni levendulaolajjal. Az égés helye nem fertőződött el, a sebek hegek nélkül gyógyultak be. Ennek hatására fordult a figyelme az illóolajok felé, és őt tartják a modern aromaterápia atyjának.

Az illóolajok magas koncentrációjú növényi eredetű anyagok: különféle növények leveleiből, virágaiból, vesszőiből, terméséből, gyökeréből nyerhetőek ki desztillálással, hidegen sajtolással (préseléssel) vagy oldószeres kivonással. Vízzel nem elegyednek és szobahőmérsékleten illékonyak. Általában két úton juttathatóak be a szervezetbe: belégzéssel, illetve bőrön keresztül felszívódva.

Lehet-e belsőleg?

Magyarországon a gyakorlatban tilos az illóolajokat belsőleg használni! Az aromaterápia angol irányzata is elutasítja az illóolajak belső használatát, ellenben Franciaországban ma is alkalmazzák terápiás gyógymódként, de szigorú orvosi felügyelethez kötik.
Bár az aromaterápia egy dinamikusan fejlődő terület és egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az átlagember nem sokat tud róla. Népszerűsége magával hozza az olcsó, higított, nem minőségi, sőt sok esetben szintetikus olajok forgalomba kerülését, melyek nemhogy terápiás hatással nem rendelkeznek, de károsak is lehetnek az egészségre.
Az illóolajok a legtöbb ember számára biztonságosan alkalmazhatóak, de bizonyos olajok nem megfelelőek egyes daganatos betegséggel küzdőknek, kemoterápiás kezelés alatt állóknak,egyes krónikus betegségben szenvedőknek, magas vérnyomásúaknak, allergiásoknak, asztmásoknak, vagy például várandósoknak.
Bármilyen aromaterápiás módszert szeretnénk is alkalmazni, célszerű szakképzett aromaterapeuta véleményét, tanácsát kikérni, komolyabb betegség megléte esetén pedig kezelőorvosunkkal egyeztetni.

Pin It on Pinterest

Share This